Pictures
Audio
Video
Adds
Radio
Stories
Links
JANIS MARTIN
Janis Darlene Martin (27 maart 1940-03 september 2007) was een Amerikaanse rockabilly
en country muziek zangeres. Ze was een van de weinige vrouwen die werkzaam waren in de
door mannen gedomineerde rock and roll muziek veld tijdens de jaren 1950 en een van de eerste country muziek van vrouwelijke vernieuwers. Martin kreeg de bijnaam de Female Elvis voor haar dance moves op het podium.
heeft weer leuke filmpjes
Rockabilly
Hall of Fame
Library of Virginia
Martin werd geboren in Sutherlin, Virginia Voordat ze zes was, was Martin al aan het zingen en gitaar spelen, ze werd geïnspireerd door Eddy Arnold en Hank Williams . Ze won veel talentenjachten en wedstrijden. Ze trad op in de Old Dominion Barn Dance op WRVA op 11-jarige leeftijd. Als tienertrad ze op met verschillende country zangers zoals Arnold, Hank Snow , The Browns en Jim Reeves . Al snel zei dat ze de country muziek beu was en begon ze met een rock and roll carrière.
Een demo van haar versie van 'Will You Willyum' werd naar RCA Records gestuurd en op15-jarige leeftijd tekende ze een contract met RCA, slechts twee maanden na Elvis Presley. "Will You Willyum",met "Drugstore Rock 'n Roll" op de B-kant werd de grootste hit van haar carrière. Presley en RCA waren zo onder de indruk van haar podium optredens en haar dans stij ldat ze haar de Female Elvis noemden.
Martin trouwde in het geheim met haar vriend in 1956, en werd zwanger tijdens een bezoek aan hem, terwijl hij overzee gestationeerd was bij het Amerikaanse leger. RCA liet haar vallen in 1958. In 1960 tekende zij bij het Belgische label Palette. Haar tweede man dwong haar te stoppen met zingen maar in 1975 tourde ze toch weer met een rockabilly revival tour door Europa.

Martin stierf aan kanker op 3 september 2007 in het Duke University Medical Center in Durham, North Carolina .